İçindekiler
Okuvizyon Tedavisi Nedir?
TES tedavisi ‘retinitis pigmentoza’ ya da ‘tavuk karası’ hastalarına uygulanan ve cihazın ticari ismi dolayısıyla ‘okuvizyon’ tedavisi olarak da bilinmektedir. ”Transkorneal Elektriksel Stimülasyon” kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
Elektriğin bazı hastalıkların tedavisinde kullanılması düşüncesi elektriğin icadı kadar eskidir. Son yıllarda retinal implantlar alanında yapılan bazı temel araştırmalar sonucunda retinada elektriksel uyarısı ile bazı faydalar sağlanabileceği düşüncesi ortaya çıkmıştır. Retinanın elektriksel uyarısı sonucunda bazı büyüme faktörlerinin retinadan salgılandığı ve bunun sonucunda da retinadaki dejeneratif (hasar verici) değişikliklerin önlenebileceği ortaya atılmıştır.
Almanya’da Tuebingen üniversitesinde yapılan bir araştırmada elektrik uyarımı sonucunda görme alanında ve görme ile ilgili başka parametrelerde düzelmeler ortaya çıktığı görülmüş ve uygun bir tedavi şekli geliştirilmiştir.
Okuvizyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Okuvizyon tedavisinde öncelikle her bir hastaya verilecek elektriksel uyarı şiddeti belirlenir. Hastaya gözlük şeklinde bir aparat takılır ve hastanın gözünde kornea kısmına temas edecek şekilde elektrotlar yerleştirilir. Daha sonra belirlenen elektriksel uyarı 30 dk boyunca korneaya verilir.
Okuvizyon tedavisine başlanmadan önce hastanın mevcut görme seviyesi muayene ve bazı tetkikler yoluyla belirlenir. Daha sonra haftada 1 kez olmak üzere 30 dk süre ile TES tedavisi (okuvizyon) uygulanır. Belirli haftalarda hastaların görme seviyesini takip etmek amacıyla yapılan muayene ve tetkikler tekrarlanır. 8. haftadan sonra hastaların isteğine bağlı olmak üzere kendileri evde tedaviye devam edip 2 ayda 1 kez kontrol muayenelerine gelebilirler ya da tedaviye belirli aralıklarla hastanede devam edebilirler.