İçindekiler
PRP son yıllarda popüler hale gelmiş bir tedavi ve medikal estetik yöntemidir. Kişinin kendi kanından üretilip yine kendisine enjekte edilmesi PRP’yi tamamen doğal bir yöntem olarak ortaya çıkarmaktadir. Peki PRP nedir? Nasıl elde edilir? Tıpta ve medikal estetik alanında kullanım alanları nelerdir?
PRP, İngilizce platelet-rich plazma teriminin baş harflerinden oluşmaktadır. Yani plateletten zengin plazma. Plateletin ne olduğunu anlamamız için kısaca kanın yapısına göz atalım.
PRP Kaynağı Nedir?
Kan temel olarak şekilli eleman olan 3 tip hücreden ve plazma adı verilen sıvı kısımdan oluşmaktadır. Şekilli elemanlar olan hücreler kırmızı küreler, beyaz küreler ve plateletlerdir.
Kırmızı küreler kandaki oksijeni dokulara taşıma görevini üstlenmiştir. Beyaz küreler vücudumuzu mikroorganizmalara ve hastalıklara karşı koruyan hücrelerdir. Plateletten zengin plazma açısından bizi ilgilendiren plateletler ise bir doku yaralanması sonucunda yaralanan bölgede kanın pıhtılaşmasını sağlayan ve doku onarımından sorumlu hücrelerdir. Bu amaçla plateletlerde çok sayıda büyüme faktörleri ve doku iyileşmesinden sorumlu proteinler bulunmaktadır. İşte plateletler ve içlerinde bulunan bu proteinler plateletten zengin plazma işlemi ile kandan ayrılmakta ve tedavi edilen bölgeye enjekte edilmektedir. Peki plateletleri kandan nasıl ayırıyoruz? İşin biraz da teknik kısmına göz atalım.
PRP nasıl Elde Edilir?
Önce kişinin genellikle kolundan bir miktar kan özel PRP tüplerine alınır. Bu tüpler santrifüj adı verilen bir cihaza yerleştirilir. Santrifüj cihazları dakikada 5000-8000 devire kadar yüksek hızda dönebilen bir yapıya sahiptir. Kanın bu çok yüksek hızlarda dönmesi sonucunda kanda bulunan hücreler ve plazma ağırlıklarına göre tüpün dibine doğru çökerler. Çökme sonucunda en altta kırmızı hücreler, onun üzerinde beyaz hücreler, onun üzerinde ise küçük bir kısımda plateletler bulunur. İşte bu kısımda bulunan plateletler alınarak bazı tıbbi sorunların tedavisinde ve medikal estetik alanında kullanılır.
PRP Nasıl Uygulanır?
PRP mutlaka uzman hekimler tarafından uygulanması gereken bir işlemdir. PRP genellikle seanslar halinde uygulanır. Örneğin saç dökülmesinde 8-10 seans PRP 1 hafta-10 gün aralıklarla uygulanır ve sonrasında yılda 2-3 kez tekrarlanması önerilir. Saç dökülmeleri için yapılan PRP uygulaması mezoterapi ile kombine edildiğinde genellikle daha iyi sonuçlar vermektedir. Bu şekilde uygulandığında bir seans mezoterapi bir seans PRP uygulaması en sık uygulanılan metottur.
PRP’nin Kullanım Alanları Nelerdir?
Plateletten zengin plazma kemik ve yumuşak doku onarımında etkili olduğundan tendon yaralanmalarında, yumuşak doku travmalarında ve iyileşmeyen yaraların tedavisinde sıkça kullanılmaktadır.
Medikal estetik anlamında ise PRP saç dökülmelerinde, fasiyal rejuvenizasyon denilen yüz gençleştirme işlemlerinde, el ve kollar, bacak içleri, boyun ve dekolte gibi bölgelerde kullanılmaktadır.
Ağrılar için de PRP yöntemi kullanılmaktadır.
PRP Uygulama Süresi Ne Kadardır?
PRP uygulama süresi genellikle 30 dakikadan daha kısa sürmektedir. Uygulama alanına bağlı olarak kullanılan iğneler de değişmektedir. Örneğin saç dökülmelerinde 4 mm’lik çok kısa iğneler yeterli olmaktadır. Yine estetik anlamda cilt içi uygulamalar da 4 mm’lik iğneler kullanılmaktadır. Ancak tendon yaralanması gibi daha derin uygulamalarda daha uzun iğneler de kullanılabilmektedir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Plateletten zengin plazma uygulanmadan bir hafta önce hastaların kortizon ve ağrı kesici ilaçları kullanmayı bırakmaları ve uygulamadan sonraki 1 hafta boyunca da bu ilaçları kullanmamaları uygun olacaktır. Uygulama sonrası ise buz ve soğuk kompres uygulamak rahatlatıcı olmaktadır.
PRP enjeksiyonları oldukça güvenilir ve yan etkisi hemen hemen hiç olmayan uygulamalardır.